När man har begränsat med utrymme är det inte så enkelt att möblera, men samtidigt är det inte så hopplöst som det först kan verka.

Smarta förvaringslösningar

Att ha smarta förvaringslösningar är nästan ett måste om man har en liten lägenhet. Man behöver att förvaringen är komprimerad, att man får in mycket på liten yta, och det kanske inte är läge med antika klädskåp i massivt trä, eller andra stora möbler. Ett förslag är att täcka en vägg med bokhyllor, och sen fylla den med förvaringslådor. Man kan då antingen ha alla i samma färg för att förvaringen inte ska ta så mycket fokus, eller välja att skapa färgglada mönster. Självfallet går det också att blanda förvaringslådor med hyllor där det står saker eller böcker, det kan bli fint att bryta av på det sättet. Till exempel hos IKEA hittar man väldigt bra förvaringslösningar.

Ett annat alternativ är att ha förvaring under sängen eller soffan, uppe på köksskåp, eller var man kan få in det utan att det egentligen syns eller stör så mycket.

Få undan sängen

Ju mindre lägenhet man har, desto större del av den kommer en säng ta. För att få mer luft i lägenheten kan man välja att ha ett sängskåp eller en loftsäng. Med ett sängskåp fäller man undan sängen på dagtid, och med loftsängen får man ju upp sängen i luften. Det är inte helt enkelt att möblera under en loftsäng (om man inte har så högt i tak att man kan stå rak under den), men kanske det kan bli en trevlig läs- eller tv-hörna med en fåtölj? Fördelen med att få undan sängen är också att den kan kännas lite privat, att det trots utrymmet blir skillnad mellan sovplats och vardagsrum.

Använd färger

Med ett litet utrymme blir det viktigare än annars att använda färger på ett genomtänkt sätt. Ett tips är att välja en färg som det mesta i lägenheten går i. Det behöver inte vara vitt även om det är populärt, poängen är att det inte ska spreta åt alla håll. När man har en färg som grund kan man sen använda andra färger för att skapa effekter. Kanske vill man ha ett rött hörn i en i övrigt blå lägenhet, eller så vill man hålla lägenheten konsekvent mjukt sandfärgad med lila detaljer.

Valmöjligheterna är många. Man bör i alla fall undvika att låta det bli för mycket med färgerna, eftersom det lätt känns rörigt.