Första steget: tänk fritt

En soffa är för det mesta ett viktigt köp. Visst kan man slänga ut den och köpa en ny, men ofta kostar de mycket och är svåra att få särskilt mycket för om man säljer dem begagnade. Eftersom man brukar ha en soffa under en lång period så är det viktigt att valet blir bra, att det verkligen är en som stämmer med vad man gillar. Fast hur vet man vad man gillar? Mitt förslag är att man börjar med att skaffa inspiration. Man kan gå på möbelmässor eller kolla runt på nätet. På nätet kan man bildsöka, så styrs man inte av vem som tillverkat den eller hur mycket den kan kosta. Man kan också göra som jag, åka utomlands och gå i fina designaffärer, eller så kan man våga sig in i de designaffärer som finns på hemmaplan och som kanske känns för fina att handla i. Poängen med det här steget är att man ska titta på massor av soffor för att få en känsla av vad man gillar. Poängen är också att det ska vara helt fritt, att det inte spelar någon roll vad den kostar eller om man skulle få in den i lägenheten.

Andra steget: kolla upp vad som är möjligt

Nästa steg är det tråkigaste. Det är här man låter drömmen krocka med verkligheten. Det blir dags att sätta sig med ekonomin. Hur mycket kan soffan få kosta? Behöver man hålla sig till begagnat, IKEA, Ilva och Mio, eller kan det bli en lite dyrare soffa? Kan man kanske ha råd att köpa en från en fin designaffär eftersom det är en möbel som man ska ha länge? Man får också ta fram tumstocken och undersöka den plats där soffan ska stå. Hur stor får den vara?

Tredje steget: hitta din drömsoffa

När de två första stegen är avklarade borde du ha två saker: en inre bild av hur du vill att soffan ska se ut, och konkreta ramar för vilken storlek och vilken kostnad som är möjlig. Nu är det dags att få ihop drömmen och verkligheten till en bra helhet. Det är dags att hitta soffan du ska köpa. Utifrån de konkreta förutsättningarna är det lätt att avgöra vilka affärer som är möjliga, och via deras hemsidor kan man se om de har soffor i rätt storlek och stil. Har de det är det bara att åka dit och provsitta!