IKEA är ju ett säkert kort när det kommer till möbler. Har man ont om pengar eller inte orkar leta runt för att hitta något som passar en, så vet man att man kommer hitta något där, och dessutom till ett bra pris. Ibland är det klurigt när man ska skruva ihop det själv, men jag tycker att det för det mesta går bra. Alltså om man tar det lugnt och följer instruktionerna, istället för att göra som många andra och tro att det går bättre om man gör på sitt eget sätt.

Soffa

En av de favoriter som finns hemma hos mig är min soffa. Den är en favorit rent allmänt, men också en favorit av de saker som jag hittat hos IKEA. Jag lät mina soffdrömmar spinna fritt.  På det sättet insåg jag att jag längtade efter en soffa i retrostil.

Samtidigt är jag skeptisk till begagnade saker när det handlar om stoppade möbler. Har nog nästan en fobi för skadedjur, så ville inte chansa. Jag behövde alltså hitta något nytt fast i retrostil. Helst skulle soffan inte vara för hård heller, visst vill jag att man ska kunna sitta bekvämt i den, men jag vill faktiskt också kunna ligga i soffan ibland, utan att för den delen få ont i hela kroppen.

Strandmon blev till slut mitt val, och jag tog med den gröna klädseln. Dels för att det förstärker retrokänslan lite, men nog allra mest för att jag börjar bli trött på grått. Jag gillar särskilt soffans träben, formen på armstöden, och att ryggen är lite högre än vad som är vanligt.

Förvaring

Det tillfälle när jag mest självklart åker till IKEA är när jag behöver hitta nya lösningar för förvaring. Just nu har jag ett par Kallax-hyllor. En lite lägre fungerar som rumsavdelare och blomsterhylla, medan en högre variant står mot en vägg och är mer av en traditionell bokhylla. Jag är svag för den kvadratiska formen som blir i hyllans fack, och att det finns olika typer av lådor som är gjorda speciellt för hyllan och passar perfekt. Senaste gången jag ville fixa med förvaringen blev det ett par insatser med dörr. Blev verkligen stilfullt.

Jag har valt hyllor som är ekmönstrade. Det är inte riktigt ekträ, men det smälter bra in bland mina andra ljusa trämöbler, så det var det val som blev bäst för mitt hem.