Det pratas mycket om miljön nu. Jag försöker att inte tänka på det hela tiden eftersom det bara ger mig ångest, men jag tror att det är en av de saker som gjort att jag blivit bättre på att ta mig iväg till loppisar. Förstås går det hand i hand med min längtan efter att ha unika saker i hemmet. Loppisar är ju bäst vad gäller det, om man nu inte har råd att specialbeställa saker från en snickare eller handla från de dyraste affärerna.

Att kolla efter

Möbler i trä är perfekt att kolla efter. Det kan vara stolar, pallar, eller bord av alla de slag. Om man bor litet så kan gamla klaffbord vara perfekta, eftersom de blir mindre när man fäller ner de skivor som inte används. Det är egentligen ett ganska nytt påfund att ha så mycket plats som vi har nuförtiden, så man kan hitta mycket smarta lösningar bland gamla saker, sen den tid det var standard att bo trångt. Fler tips för trångboddhet har jag samlat i en annan text här på bloggen.

Att undvika

Det man bör undvika om man handlar på vanliga loppisar är möbler med mjuka delar. I lite mer seriösa loppisaffärer eller om man köper begagnat från någon som känns som att man kan lita på den kan man ge sig på stoppade möbler, men kanske inte om man åker till en privat gårdsloppis. Anledningen är att utbredningen av vägglöss och andra skadedjur ökar, och man vill inte ha hem dem. Det kan låta jättebra att köpa en madrass billigt, men om priset är att man måste orka sanera hela lägenheten? Nej, det är inte värt det.

Fräscha upp möblerna

Trämöbler är lätta att fräscha upp på egen hand. Med de flesta kan det räcka att man tvättar noggrant med såpa och vatten. Det man kan tänka på då är att torka torrt efter, så att vattnet inte påverkar träet. Har man köpt något i lite sämre skick kan man slipa ner ytan och antingen lacka eller måla efteråt. Att slipa för hand är lite slitsamt, men det finns billiga slipmaskiner som gör det till en lätt match. Möblerna kan bli som nya med lite färg, och som sagt är ju unikt något man ofta längtar efter. Köper man stolar kan man sy eller köpa till några dynor, på det sättet kan man få en enhetlighet även om stolarna är helt olika.