Om man är som jag, alltså intresserad av design, så är mässor det perfekta sättet att hålla koll på vad som händer i branschen. Där kan man möta olika utställare som visar vad de har på gång och mer än gärna berättar om sina tankar.

Några tyska favoriter

Imm Cologne är en mässa i Köln som fokuserar helt på inredning. Den brukar vara i januari, och där kan man få koll på de trender som kommer gälla under året. Antalet utställare är strax över tusen stycken. De senaste åren har miljömässiga val och material varit på uppgång, och det är något Imm Cologne fokuserat mycket på.

En annan tysk mässa jag gillar är Heimtextil, som är i Frankfurt. Som man kan gissa sig till av namnet så har den fokus på textilier. Där kan man hitta allt inom textil för hemmet; sängkläder, dukar, gardiner, kuddar, tyger som är för möbler, men också en del annat inom inredning och dekoration. Det som är lite trist är att den bara är för människor inom branschen och inte öppen för allmänheten, så ska man komma in behöver man först hitta ett sätt att definieras som tillhörande branschen.

Möbler

I Spanien hittar man en spännande mässa om man är intresserad av möbler. Den heter Feria Hábitat Valencia och har fokus på spanska designidéer. Eftersom formspråket där är lite annorlunda än det här i Norden kan det vara uppfriskande att komma dit för inspiration. Också den är en mässa som bara är öppen för människor inom branschen, så samma problem där som på Heimtextil.

Älvsjö och Stockholmsmässan kanske inte känns som så exotiska platser om man är svensk, men Stockholm Furniture & Light Fair är en väldigt bra mässa. Vi är trots allt stora på design här i Norden, och på Stockholm Furniture & Light Fair har man samlat allt det senaste. Fokus är på möbler och belysning. Den vänder sig framförallt till branschfolk, men åtminstone en dag är öppen för allmänheten.

Allmänt om mässor

Det finns ganska många mässor runt om i Europa, så mitt tips är att googla på det du är intresserad av. Har du ett specialintresse kan det finnas en mässa med fokus på just det, oavsett om det är keramik, trasmattor, fototapeter, trämöbler eller något annat. Och min erfarenhet är att mässor i och för sig tar mycket kraft för att det är så mycket att ta in, men att de absolut är värda den kraft och de pengar det kostar att åka dit.